Tuesday, August 22, 2006

Tour De Montreal

Tänää meille näytettii lähestulkoon kädestä pitäen ihmeitä aamusta iltaan. Aamulla meidän pihassa alkoi yllättäen moottorisahat laulaa ja muut sähkövempeleet vinkua, kun talon omistaja täti on selkeästi päättänyt vähän fiksata joko alakertaa tai puutarhaa. Tasan 7:30 lähti oikea fanfaari tuossa ikkunan alla, kun joku karvainen setä siellä pisti tuulemaan. Jokainen saatata ehkä kuvitella, että jos ikkunan alla rakennetaan jotain suurta, ei räppänän sulkeminen saati nukkumisyrittelyt juuri tuota tulosta. Noh, ainahan sitä voi sitten pötkötellä ja esittää nukkuvaa. En ois toki nukkua halunnutkaan, yliarvostettua :D

Aamulla oli infosessio Quebecin taloudesta ja sen historiasta. Oli oikeestaan varsin mielenkiintoista kuulla, että pelkän Quebecin alueen GDP (BKT) on about samanverran, kun esimerkiksi Espanjan. Tai että talouden kehittämisessä mallit on kaikkein lähimpänä brittien tapaa tehdä asioita - ei esim. jenkkien tai patonkien. Ja sekin selvisi, miks jokaisessa paikallisessa rekisterikilvessä lukee "Je me souviens". Viittaa siis näiden kaksikieliseen kulttuuriin ja kuinka nämä ranskalaiset juuret halutaan pitää hengissä ja mielessä. (Kuvassa koulun caféteria, huomaa tärkeet pörssikurssit seinäskriinillä :D)


Kas siinä päivän informatiivisin osuus. Aikatauluun oli merkattu tänään BBQ, eli tuttavallisemmin barbequee. Noh, paikallinen BBQ oli sitten nakkia pullamössöhodarisämpylän välissä. Makua siihen sai kaatamalla päälle vapaalla kädellä sinappia, ketsuppia ja jotain ihme relissitahnaa. Olihan ne nakkit hauskannäköisiä, mutta siihen jäi oikeestaan sen sessarin antimet.

Päästiin suhailemaan kans turistibussilla pieni tournée. Opastäti kertoi sen matkan aikana lukemattoman määrän lumi- ja talvi'vitsejä' millon mistäkin aihepiiristä ja huvittavinta siinä oli, et bussi oli semitäynnä skandinaaveja. Vaikka eihän tää Montrealin talvi oikeasti ole niin paha, varsinkin jos tullaan jostain Suomesta. Mm. tekojärveen on asennettu jäädyttimet pohjaan, jotta nää sais luistelujäätä. Parkkimittarit on pitäny sijoittaa pois autotien reunasta, jotta lumi voidaan kerätä pois ja ei lähde mittarit mukana (mitenhän se homma Suomessa sitten toimii; lumiauroissa on ratti, jota kääntämällä ei välttämättä tarvitse kaikkea irtaimistoa riistää mukaan auraillessa). "Underground City" (keskustan virasto- & tavarataloihin pääsee metrokäytäviä pitkin) on myös rakennettu ihan vaan talvea ajatellen, kun on lunta niin paljon ja palelee, ettei tarkene olla ulkona (Suomessa lumet voidaan esim. kolata pois niin, että pääsee varsin vaivatta liikkumaan keskustassa ilman koiravaljakkoa ja talvella saa myös pukeutua sään mukaan). (Kuvassa Montrealin kaupungintalo)


Iltasella ajateltiin käydä kiskaisemassa vähän kiinalaista alle, tyylii kevyttä iltapalaa, pari kevätrullaa jne. Noh, mentiinkin sitten paikkaan, jossa oli buffet ja oikeesti iso buffet olikin. Pitkät rivit höyryävää kinkkisapuskaa, ni ota siinä sitten kaks kevätrullaa ja istu hiljaa. No, masu on nyt sen verran täynnä, että hyvin pärjää huomiseen. Ja parasta tässäkin oli sininen jäätelö. En ollu ikinä ennen nähny smurffin sinistä jätskiä ja pakkohan sitä oli maistaa. Joku sano, että päärynä, mut mä sanon, et Hubbabubba. Ihan selkee purkkajätski ja salee kuumaa kamaa tällä puolella rapakkoa. (Kuvassa smurffi hiemaan elämää nähneenä)


Illalla sit vielä muutama lasi sangriaa ja sit uniuni. Huomenna vesipuistoon, jeeee! Ja piiskaa sille, kuka manaa viel sadetta huomiseks :>

0 Comments:

Post a Comment

<< Home