Friday, September 01, 2006

Roskista

Tämän päivän opettavainen tarina kertoo paikallisista roskakuskeista. On meinaan sen verran ihmeellistä touhua, et ei ihan samaa nää Suomessa. Muutenkin roskien kans touhuuminen on täällä sydänasia, ku niitä haetaan kolme kertaa viikossa: normiroskat kaks kertaa ja kierrätettävät yhen. Ja mä en oo ees vielä ihan keksiny mitä niihin vihreisiin kierrätyslaatikkoihin pitäis tunkea: lehtiä ja pulloja ja purnukoita ja jotain ihan käsittämättömiä juttuja ainakin naapurit on keksiny looraan lisätä.

Roskia ei periaatteessa sais viedä ulos, ku vasta roskien hakupäivänä ja sillonki ne laitetaan tuohon ETUPIHALLE nätiksi keoksi. Voitte vaan kuvitella kuinka idyllistä tääkin seutu on aina roskien hakupäivänä, ku jengi kasaa etupihalleen wc-pöntöistä lähtien turhaa irtaimistoa. Nojatuolitkin tuntuu olevan joka viikkoinen nähtävyys. Roskapönttöjä (sellasii pienii, muovisii, irtokannellisii) ei käytetä, koska kuulemma eläimet saattaa kaataa niitä ja etsiä naposteltavaa. Mitä en jälleen ihan tajua, kun kyllä nää paikalliset kurret osaa vallan mainiosti tonkia etupihalle jätettyä roskakasaakin. Näil on kyllä roskapöntöt, mut niitä ei siis käytetä kun äärimmäisissä tapauksissa - kun roskis haisee sen verran eläimelliseltä, että sitä ei kestä omissa nurkissa nuuhkia. Pieni suomalainen on taas vähän ihmeissään, et miks te ette hommaa kunnollisii roska-astioita niinku suomessa. Saa siinä isompikin karhu vähän ryttyyttää, että saa astiat nurin...

Joskus kans ihmettelin, et miks noit roskapönttöi oli hujanhajan jalkakäytävillä ja etupihoilla ja teillä ja vähän siellä sun täällä. Se sitten valkeni, kun yks päivä satuin lähtemään sen verran myöhään kämpiltä, et näin roskaroopet in action. Vähän ihmeelliset työajatkin niillä, kun illalla kybän jälkeen tyhjennellään viel roskia. Mut tää touhu on äärimmäisen tehokasta ja näille kuulemma maksetaan varsin hyvää liksaa vieläpä. Hommahan menee niin, että on roska-auto ja kolme duunaria. Se parhaiten syöneimmän näköinen ajaa ja kaks juoksee. Nää kaks juoksuttaa niit roskii jatkuvalla syötöllä autoon ja sit ne aina hajoo, jos on jollain pihalla megapaljon irtokamaa, mitä pitää ruveta nostelemaan. Roskapöntöt ne vaan linkasee suurinpiirtein sinnepäin, mut kai nää naapurit sen verran hyvin omat roskiksensa tunnistaa, ettei tuu riitoja pöntöistä.

Eli kovin pitkää aikaa niillä ei mee yhden kadun roskisten tyhjentämiseen, kun ei roska-astioitakaan ruveta sommittelemaan takaisin paikalleen. En tiä miten toimis Suomessa, kun pistettäis pojut juoksemaan ja ite sais vielä nostella kaikki rojut autoon. Ei täällä oo mitään hienoja roska-autoja, jossa nappia painamalla loota tyhjenee ja ite ei tartte ku sormea rasittaa. Eikä täällä kiivetä aina auton kyytiin siks aikaa ku mennää talolta toiselle, vaan lyhyemmät pätkät juostaan (siis ei löntystellä tai kävellä) ja pidemmät roikutaan roska-auton perässä. Mielenkiintoista nähdä miten homma toimii talvella; onko askel yhtä ripeä ja lennokas pakkasesta huolimatta.

Olkaa hyvät, päivän infosessio on päättynyt.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home